Ispiši ovu stranicu

Projekat "Neretva-rijeka koja povezuje"

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Naša škola je bila sudionik projekta „NERETVA – rijeka koja povezuje“.   Projekt je imao za cilj povezivanje i razmjenu iskustva u vannastavnim aktivnostima osam osnovnih škola u regiji na temu „NERETVA – rijeka koja povezuje“. Stručna predavanja, edukativne radionice na temu praćenja stanja riječnih ekosustava uz terensku nastavu, stručnu ekskurziju i završnu radionicu doveli su do uspostave zajedničke ideje praćenja svih sastavnica riječnih ekosustava na izabranim riječnim dionicama.

Završna radionica „Dječji samit o okolišu“, održana u Čapljini 13. i 14. 11. 2015. godine u Hotelu Mogorjelo imala je za cilj predstavljanje rada škola i učenika u likovnim, literarnim radovima i fotografiji. Svi radovi nastali su kao rezultat rada učenika i njihovih profesora koji su iskazali svoje viđenje života uz rijeku i stanja riječnih ekosustava. Prvi dan radionice učenici su predstavljali svoje radove, obišli Crpnu hidroelektranu Čapljina i Park Prirode „Hutovo blato“. U večernjim satima upriličena je svečana dodjela nagrada u kategorijama najbolji literarni i likovni rad, te najbolja fotografija. Učenica naše škole Marijana Goluža (VIII a.) osvojila je prvu nagradu za najbolji likovni rad.

Drugi dan radionice profesori su iznosili svoje stavove, stajališta i predlagali ideje koje bi se mogle nastaviti i realizirati u narednom periodu. Napravljen je izlet u Park prirode Hutovo blato uz obilazak poučne/edukacijske staze te vožnja brodicama po kanalima, jarugama i rijeci Krupi na području Parka. Projektni tim u suradnji sa partnerima preuzeo je odgovornost da se projektne ideje razrade i ponude školama, profesorima kao osnova za daljnji angažman i potpisivanje sporazuma o suradnji. Projektni tim i profesori zajedničkog su stajališta da se suradnja proširi i na druge škole u regiji koje su spreme da se uključe u ovu inicijativu. Nastupom učenika iz Biskupijske klasične Gimnazije „Ruđer Bošković“ Dubrovnik sa predstavom „Voda“ stvorena je platforma za širenje ove ideje kroz prekograničnu suradnju sa školama iz Republike Hrvatske.