Kontakt broj: (+387) 36 862 235 - Email: skola.crnici@gmail.com

Projekt razmjena pisama

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Kad učenici žele raditi više, posebice u svoje slobodno vrijeme, nastane puno lijepih stvari. Tako su se učenici 4. razreda Osnovne škole Crnići, sa svojom nastavnicom engleskog jezika Kristinom Bošković, uključili u jedan od međunarodnih e-Twinning projekata i dopisuju se na engleskom jeziku sa školarcima iz Poljske s ciljem međukulturalnog razumijevanja, poboljšanja iskustva učenja i znanja stranog jezika, povezivanja s učenicima drugih zemalja na engleskom jeziku te prijateljstva.

Projekt je organiziran u nekoliko etapa. U prvom dijelu našeg projekta zabavljali smo se izradom kartica s osnovnim podacima o sebi. Nakon što su dobili našu pošiljku, svatko je izabrao jednog prijatelja s kojim će se nastaviti dopisivati, a zajednički smo osmislili „knjižicu“ s različitim temama. U drugoj etapi predstavili smo svoju zemlju i grad te opisali sebe i svoje interese. Ujedno smo izradili božićne čestitke te im čestitali Božić. Učenici naše škole naučili su mnogo o kulturi i znamenitostima Poljske, a poljski učenici upoznali su se s našom lijepom Hercegovinom. No, najzanimljivije je bilo to što većina naših poljskih prijatelja baš poput nas voli pizzu, igraju nogomet, plešu, zanimaju ih računalne igre i glazba. Već znamo da unatoč udaljenosti imamo mnogo zajedničkog.

 

Razmjena pisama dio je projekta međunarodne suradnje pod platformom eTwinning. Zahvaljujući sudjelovanju u takvim projektima, učenicima je dana izvrsna prilika za razvijanje vlastitih  jezičnih vještina, dodatno motiviranje za učenje engleskog jezika te razvijanje društvenih kompetencija. Također imaju priliku upoznati druge kulture i proširiti njihovo znanje o svijetu uopće. U ovom trenutku nestrpljivo očekujemo pisma, a naša nova tema je već spremna. Radujemo se svakoj novoj temi te se nadamo da ćemo se dugo družiti.

 

Ukoliko ste se, čitajući, zapitali što je eTwinning, kome i čemu služi, kakva mu je namjena, pokušat  ću jednostavno objasniti.

Dakle, riječ je o zajednici škola u Europi koja okuplja sve školske zaposlenike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd.) u zemljama Europe, a koji putem platforme mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati i - biti dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice. Osnova eTwinninga su zajednički projekti barem dviju škola.

Potaknuta entuzijazmom učenika, novi e-Twinning projekt je već spreman za iduću školsku godinu kada ću, nadam se, učenike uključiti u virtualni svijet Twinspacea na samo njima svojstven način.

Škole, ali i šira zajednica, bi trebale prepoznati vrijednost ovakvih projekata i omogućiti učenicima uključivanje u aktivnosti jer naši najmlađi žele pokazati koliko znaju, mogu i vrijede. A mi, odrasli, smo tu kako bismo im bili putokaz, kako bismo im dokazali da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, jer samo znanjem u ovim vremenima koja nisu nimalo jednostavna možemo naprijed u svjetliju i bolju budućnost.

Kristina Bošković

Kontakt info

Osnovna škola ''Crnići''

Crnići b.b. 88367 Crnići

Tel./Fax : 036/862-235

E-mail :

skola.crnici@gmail.com

Školske Novine

Pretraživanje